Kurkuma zawiera w sobie wapno, żelazo, fosfor i jodynę, jak również witaminy C. B1, B2, B3.
Niweluje procesy rozkładu w układzie trawiennym, oczyszcza żołądek od nadmiaru śluzu, normalizuje działalność układu trawiennego, jak również trzustki. Stymuluje, regeneruje oraz posiada działanie antybakteryjne, wspomaga przemianę materii. Jest wykorzystywana podczas leczenia systemu trawiennego oraz schorzeń krwiobiegu. Jest to naturalny antybiotyk. Wspiera trawienie, pomaga w utrzymaniu wewnętrznej flory w normie, zmniejsza ilość gazów, posiada działanie tonizujące.
Kurkuma — zastępcą kosmetologa
Kurkuma jest niezastąpiona przy schorzeniach skóry. Wspomaga dobrą przemianę materii. Pasta z kurkumy jest doskonałym środkiem na egzemę, swędzenia, przy stosowaniu zewnętrznym wspomaga szybkie wyleczenie wrzodów i pryszczy. W Indiach kurkumę często wykorzystuje się jako środek kosmetyczny: poprawia ona kolor skóry, czyści ją, przyczynia się do otworzenia gruczołów potowych.
Jest często stosowana podczas masażu, jak również jako przysypka podczas przeróżnych schorzeń skóry.
W celu oczyszczenia organizmu oraz ogólnej poprawy samopoczucia zaleca się spożywanie kurkumy na noc wraz z gorącym mlekiem, masłem i miodem. Ten środek również działa jako tonik dla skóry, jest stosowany podczas leczenia zwichniętych wiązadeł, skaleczeń oraz swądu.
Odmładzające działanie kurkumy
W skład kurkumy wchodzą olejki eteryczne i olejki tłuste, związki fenolowe (kurkuminy) i nawet tłuszcze. Nawet stosowana w niewielkich ilościach kurkuma w odczuwalny sposób zmniejsza działanie wolnych rodników na komórki skóry, co z kolei spowalnia proces starzenia się. Regularnie stosując środki kosmetyczne, w składzie których widnieje kurkuma, można ustrzec się przed powstawaniem zmarszczek. Kurkuma reguluje pracę gruczołów łojowych, polepsza kolor twarzy, odżywia, zmiękcza, nadaje skórze młody i zdrowy wygląd.
W wielu krajach świata kurkuma jest często sprzedawana w formie kapsułek. Są one często stosowane w kosmetyce w celu utrzymywania skóry w jej dobrym stanie. Chcąc mieć dobrą skórę, należy raz dziennie przyjmować taką kapsułkę z kurkumą. Kurkuma jest też często spotykanym składnikiem w przeróżnych kremach, maskach oraz tonikach do skóry. Polepsza ona kolor twarzy, czyści skórę, wspiera otwieranie gruczołów łojowych, wygładza drobne pęknięcia skóry, polepsza krwiobieg. Poprawia kolor skóry, jest wykorzystywana w celu wyzbycia się zadrapań oraz szwów pooperacyjnych.
W celu wyzbycia się ciemnych plam na skórze należy stosować pastę z kurkumy oraz bazylii.
Oczyszczająca maseczka z kurkumy
Należy wymieszać dwie stołowe łyżki gliny kosmetycznej dla twarzy z 1/4 łyżeczki proszku z kurkumy. Następnie część tej mieszanki należy włożyć do miseczki, rozrzedzić ją za pomocą niewielkiej ilości wody oraz dodać dwie krople olejku lawendowego (pozostałą część suchej mieszanki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku).
Mając suchą skórę, należy nałożyć cienką warstwę takiej maseczki, natomiast jeśli skóra jest tłusta, należy nałożyć dosyć grubą warstwę kurkumy. Proszę pozostawić ją na skórze przez 10 -15 minut, po czym zmyć ją ciepłą wodą.
Odmładzająca maseczka z kurkumy
1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mleka albo śmietanki, 1 łyżeczka miodu. Wymieszać wszystkie składniki i nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy na 10 – 30 minut. Taką maseczkę należy nakładać co drugi dzień, rezultaty są widoczne po drugim albo trzecim zabiegu.
Efekt: zmniejsza stany zapalne skóry, odmładza skórę, wygładza podrażnienia, polepsza kolor skóry.
Maseczka z kurkumy
Proszę wymieszać łyżeczkę kurkumy z niewielką ilością mleka i nałożyć otrzymaną maseczkę na skórę twarzy. Zmyć maseczkę po 30 minutach ciepłą wodą.
Zamiast mleka można wykorzystać sok limonki albo z cytryny z niewielką ilością wody.
Przeciwskazania
Podobnie jak wiele innych produktów, kurkuma również posiada określone cechy, które należy brać pod uwagę. Człowiek zdrowy, który korzysta z tej przyprawy, aby poprawić smak dań, raczej nie powinien się obawiać żadnych efektów ubocznych, jeśli chodzi o kurkumę. Wszystko zależy od preferencji smakowych oraz produktów, do których planujecie dodać przyprawę. Idąc za radą profesjonalistów sztuki kulinarnej, należy dodawać jedną łyżeczkę kurkumy na 5-6 porcji jedzenia. Oczywiście, należy pamiętać, że jest to miara względna.
Jeśli chodzi o zastosowanie profilaktyczne, to tutaj również trudno określić zalecaną dawkę tej przyprawy. Jednak ludzie wykazujący się skłonnością do chorób żołądkowych oraz wrzodów, nie powinni przesadzać z kurkumą.
Zabrania się stosowania kurkumy w przypadkach blokady dróg żółciowych. Stosowanie kurkumy (zwłaszcza w dużych jej ilościach) również jest niewskazane przy żółtaczce oraz kamieniach w przewodzie żółciowym.
Tej przyprawy nie powinno się stosować w celach leczniczych dla dzieci poniżej 5 roku życia. Kobiety w ciąży również powinny zasięgnąć rady lekarza przed jej stosowaniem, nawet wtedy, gdy nic nie stoi na przeszkodzie przed jej stosowaniem.
Alergicy powinni uważać ze stosowaniem przypraw. W tym przypadku należy przypomnieć sobie powiedzenie: “Nie czyń szkody!”.
Jednak jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań, to ta przyprawa, którą upodobano sobie w wielu krajach, doskonale poradzi sobie z całym szeregiem przeróżnych schorzeń. Stosując kurkumę w waszym menu, możecie być pewni, że zapewniliście sobie oraz swojej rodzinie przyszłość, w której nie ma miejsca dla nieprzyjemnych chorób.
Leave a Comment